Zakkum Fidanı Zakkum Ağacı
Zakkum Nerium Olander SADECE PEMBE ÇİÇEKLİ 80-100 cm boyunda gövdesi yüzük parmağı kalınlığında.
Son 2 resim size gelecek zakkum PEMBE çiçeğinin orjinal resmidir.
Susuzluğa en dayanıklı bitkidir çok uzun zaman çiçekli halde kalan nadir bitkilerdendir (nisan kasım arası) kışın uykuda iken kasım 15 mart 15 arası budayarak istediğiniz şekli berebilirsiniz (top tijli vs. vs.)
Apocynaceae ailesinin bir üyesi olan Zakkum son derece güzel renge sahip çiçekler vermesine rağmen oldukça zehirli bir bitki türüdür. Genelde ağacın çiçekleri Haziran ayında açmaya başlar ve Eylül ayına kadar renkli çiçeklerini korur. Bu özelliği ile aynı zamanda çiçekleri en fazla canlı kalan bitkilerin arasında yer alır. Beyaz, kırmızı, krem, pembe ve sarı renklere sahip çiçekleri bulunur. Zehirli bir bitki türü olmasına rağmen güzel renge sahip çiçekleri sayesinde süs bahçelerinde sıklıkla tercih edilir.
Susuzluğa çok uzun süre dayanmakla beraber genel olarak dere yatakları ve su kenarları gibi sulak yerlerde daha sık görülür. Kış mevsiminde yaprak dökmediği için süs bitkisi olarak kullanımı yaygındır. Dik gövdeleri esmer renge sahiptir. Şekil olarak ise silindir şeklini andırır. Mızrak şeklindeki yaprakları kısa saplıdır. Çiçekleri ise büyüktür ve çok güzel renklere sahiptir. Çiçekleri kokuludur ve etkili aromaları ile beğeni toplar. Daha büyük olan çiçeklerde sapların kısa ve tüylü olduğu dikkat çeker.
Geleneksel tıpta tedavi amaçlı olarak zakkum yaprağı kullanılmakla beraber son derece zehirli bir bitki olması nedeni ile çok dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü sadece 1 gram kuru yaprak bile çok ağır zehirlenmelerin oluşmasına neden olabilir. Bu zehirli etki yaprağın kaynatılması gibi yöntemlerle de geçmez ve bu yapraklardan yiyen hayvanlarda da ölümler görülebilir. Üstelik bu şekilde ölen hayvanların da etleri zehir etkisine sahiptir.