Yanar ÇalıYaprak Döken Taflan Euonymus Alatus ithal saksıda 110-130 cm boyunda
DİKKAT BU ÜRÜN DEVAMLI KIRMIZI AÇMAZ İLKBAHARDA YEŞİL YAPRAKLARI OLUR SONBAHARDA YAPRAKLARI KIZARIR VE KIŞIN YAPRAĞINI DÖKER
son resim sonbaharda yaprakları kırmızı iken sondan bir evvelki ilkbaharda yaprakları yeşil iken çekilmiş fotoğraflarıdır
SON 3 RESİM SİZE GELECEK YANAR ÇALI FİDANI'NIN ORJİNAL RESMİDİR
sonbaharda yaprakları kırmızı iken çekilmiştir
, anavatanı japonya ve çin dir buralarda doğal olarak oluşurlar yavaş büyüyen çalı formlu bitkidir 5-6 metre kadar büyüyebilirler(makaslama ile boyu istediğiniz ölçüde tutmak mümkündür) yaprakları elips şeklinde yetişkinlerde 6 cm civarıdır ve kenarları testere şeklindedir ilkbahar ve yaz boyu yeşil yapraklı sonbahar boyunca kırmızı mucize yaprakları bahçenize ayrı bir hava katar ve kışın yaprağını döker kapsül meyveleri 1 cm civarıdır ama dikkatinizi çekmez mayısta açan çiçekleri sarı renktedir küllenme ve kabuk biti hastalığı görülebilir bu ilaçları zirai ilaç satan dükkanlarda alınıp bitkiye verilince hemen hastalık kaybolur
Yanar Çalı Doğal Yayılış ve Rakım
Vatanı Kuzeydoğu Asya, Çin ve Japonya'dır. Yurdumuzda da yetiştinimektedir.
Yanar Çalı Toprak ve Besin İsteği
Verimli, hafif ıslak ve hafif asidik topraklarda iyi yetişir. Fakir ve ağır topraklar ile değişik pH derecelerine uyumludur.
Yanar Çalı Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır. -35 C sıcaklara kadar dayanır.
Yanar Çalı Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman ve nemli iklimlerden hoşlanır. Yaz kuraklığına dayanamaz. Bu nedenle yazı kurak geçen yerlerde periyodik olarak sulanır. Soğuğa son derece dayanıklıdır.
Yanar Çalı Tohum Özellikleri
Her meyve içinde 4 adet, kırmızımsı veya portakal renkli tohum bulunur. Tohumların çimlenmesi kolaydır.
Yanar Çalı Tepe Şekli
Gençlikte dikey, İleri yaşlarda yuvarlak veya yatay bir form geliştirir.
Yanar Çalı Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır. Ancak budama erken ilkbaharda ve yerden 15-60 cm. yukarıdan yapılmalı ve kesinlikle yaz sonuna bırakılmamalıdır. Aksi taktirde bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar meydana gelir.
Yanar Çalı Büyüme ve Boylanma
Yavaş büyüyen bir çalıdır. 3.5-5.5 m. boy yapar, yatay büyümesi de aynı miktardadır.
Yanar Çalı Kök Yapısı
Kök sürgünü verme özelliğine sahiptir.
Yanar Çalı Işık İsteği
Işık çalışıdır. Gölge koşullarına da dayanır ancak renklenme yoğunluğu azalır.
Yanar Çalı Meyve ve Çiçek
Eylül ayında olgunlaşan meyveleri parlak kırmızı veya portakal renkli olup yaprakların altında bulunur. 1-1.5 cm. uzunluğundaki kapsül meyveler çok fazla dikkat çekmez. Mayıs ayında oluşan çiçekleri sarı yeşildir.
Yanar Çalı Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları 3-7 cm. uzun, eliptik ve basit yapraklardır. Koyu yeşil yaprakların kenarları muntazam testere dişlidir. Sürgünler yuvarlak ve yeşil-kahve renkli olup gövdeye yatay olarak bağlanmışlardır. Yapraklarının sonbahar renklenmesi koyu, parlak kırmızı renklidir.
Yanar Çalı Üretim Şekli
Tonum ve çelikle üretilir. İlkbaharda katlamalı tohum ekimi ile üretilir. Çelikle üretimi son derece kolaydır. Ayrıca kök sürgünlerinden alınan çeliklerle de üretilir.
Yanar Çalı Diğer Özellikler
Son derece gösterişli, parlak kırmızı sonbahar renklenmesi ile park ve bahçelerde soliter veya grup halinde kullanılır. Yapraklarının rengi açısından peyzaj uygulamalarında karşıtlık hissi vermek amacıyla tercih edilen türün sürgünleri üzerindeki kanadımsı mantar oluşumları, kışın yağan karı tutarak güzel bir manzara teşkil eder. Kent İklimine, endüstriyel yörelere ve funda bahçelerine uygun bir türdür.
|