|
||
MAHONİA İTHAL SARI BOYA AĞAÇLARI BERBERIDACEAE İTHAL 100-120 cm boyunda saksıda çiçek verir halde herdem yeşil yaprak dökmez sarı renkli çiçekleri vardır mevsimlerde yaprakları 3 renge değişien çok orjinal bir bitkidir SON 2 RESİM SİZE GELECEK MAHONYA SARI BOYA ÇİÇEĞİNİN YAZIN ÇİÇEKSİZ HALDEKİ RESMİDİR BİTKİ ÇİÇEK VERİR HALDEDİR Amerika’nın kuzeyi ve orta alanlarında, Asya’nın güneyinde doğal olarak yetişebilen bitkinin yaklaşık 90 türü vardır. Boylu olanları ya da bodur olanları görülebilir. Tüm sene boyunca yeşil kalabilen odunsu bir bitkidir. Yaprakları tek yaprakçık, tüysü ve çok nadir olarak üçlü biçimdedir. Dallarında diken yoktur. Bitkinin çiçekleri, sarı renkte, hacimce biraz büyüktür. Çiçeklerinin görünümü salkım biçimindedir. Yarı gölgeli alanlardan hoşlanır ve soğuk havadan zarar görür. Kış güneşinden ve rüzgârlardan korunarak yetiştirilmelidir. Çoğu türü, nemli ve humuslu toprakları sever. Peyzaj alanında, çim üzerinde gruplar halinde ya da tek başına kullanılabilir. Evlerin ve duvarların önünde, balkonlarda, teraslarda uygun şartlar sağlandığında yetiştirilebilir.
Mahonya Yetiştiriciliği
Kuzey ve Orta Amerika ile Doğu ve Güney Asya’da doğal olarak yaşayan 90 kadar türü vardır. Boylu ya da bodur çalı formunda yaz kış yeşil odunsu bitkilerdir. Aynı zamanda
Tohumla üretim esas olmakla birlikte çelikle de üretim yapılır. Çelikle üretimde çelikler eylül-ekim aylarında o yılki sürgünlerden hazırlanır. Hazırlanan çeliklerin dip kısımlarında yaralama yaparak % 0,8’lik IBA ile muamele edilir. 2 kısım peat ve 1 kısım kum karışımına dikilir. Köklenen çelikler ilkbahara kadar ısıtılmayan seralara alınarak burada muhafaza edilir. 1 yıl büyütülen fidanlar 15 cm boy alarak satışa hazır hale gelir. Başka bir çelik alma zamanı ve şekli ise şöyledir; şubat ayında 1 göz ve 1 yaprak bulunan 2,5 cm uzunluğunda 1 yaşlı dallardan çelikler hazırlanır. Alınan bu çeliklerin diplerine yaralama yapmadan peat içine dikilir. Dikimde çelikler yaprağın alt kısmına kadar, köklenme ortamına dikilir. 9–10 hafta sonra % 100 oranında köklenme görülür. Sonbaharda bitkiler 7,5 cm boya ulaşır. Ertesi yıl 20 cm boyunda ve 2–3 dallı bitki durumuna gelir.
Çim alanlarında tek ya da gruplar halinde yetiştirilir. Dar bahçeli ev ve blokların önünde, çatı teras ve balkonlarda da yetiştirilebilir.
Önemli Türleri
Mahonia aquifolium (sarı boya çalısı);
Her dem yeşil, 1 m kadar boy yapabilen ve fazla dallanmayan çalı formunda olan bitkilerdir. Yaprakları 5–11 yaprakçıklı, tüysü yaprak biçiminde, yaprakçıklar 4–8 cm uzunluğunda elips veya yumurta biçimindedir. Yaprak kenarları dişli, dişler diken görünümünde, yaprağın üst yüzü koyu parlak yeşil, alt yüzü yeşilimsi renktedir. Ergin yapraklar kış mevsiminde kırmızı renk alır. Çiçekleri salkım durumunda ve sarı renklidir. Meyveler siyah renklidir ve üzerleri mavi-mor pusludur. Mahonia aquifolium tohumları sonbaharda toplanır. Toplanan bu tohumlar ya geç sonbaharda hemen ekilir ya da kış boyunca katlamaya tabi tutulur. Ekimden önce tohumlar kum ile karıştırılarak ekilir. Ekim soğuk yastıklara veya açıktaki tohum tavalarına yapılır. Çimlenme ilkbaharda daha iyi olur. %50–60 arasında çimlenme görülür. Sonbaharda bitkiler 7,5 cm boya ulaşınca yerlerinden sökülerek geliştirme yastıklarına alınır.
|