Kampanula Karpatica, çok yıllık, 30 cm e kadar boylanabilen, bodur, yoğun çiçek kümeleri oluşturan bir bitkidir.
Yaz boyunca, çan şekilli 5 cm çaplı çiçekler açar. Çiçekler, kısa sap üzerinde açarken, bitki kalp gibi şekilli düzgün yaprakları ile görüntüyü destekler.
Halk dilinde Maviş ismi verilen bu çiçek, mevsimi geldiğinde tüm görselliğiyle harika bir çiçektir. Bakımı iyi yapılarsa karşılığını fazlasıyla verir.
Hafif gübreli, süzek bahçe toprağı bu çiçek için idealdir, suyu sever fakat aşırı sulamak iyi değildir. Çoğaltılması çok kolaydır, kök sürgünlerinden rahatlıkla çoğaltılabilir.
bütün özellikleri
Serin bölge bitkisi olan Kampanulalar, Kıyı Ege ve Akdeniz sahil şeridinde ancak Şubat sonu - Nisan aylarında çiçeklenirken, yüksek kesimlerde ve serin bölgelerimizde yaz boyu çiçekleneceklerdir. maalesef sıcak bölgelerimizde çiçeklenme kısa olacağından, bitki serin ve yarı gölgede tutularak bu süre uzatılabilmektedir.
Ege, Akdeniz kıyı şeridinde ve benzeri iklim koşullarında Şubat – Mart aylarında, daha serin yerlerde bütün yıl saksılı bitki yetiştiriciliğine gübre takviyesi ile uygundur. Çan çiçekleri tek yıllık (mevsimlik), iki ya da çok yıllık olanları da vardır. 300 den fazla çeşidi bulunmaktadır. Çan çiçeklerinin 5 – 10 cm ya da 30 – 40 cm bodur, 60 – 80 cm orta boylu ve 120 – 150 cm boylu olanları vardır. Çiçekleri çan şeklindedir. Çiçekler sürgün ucunda yer alır ve başak dizilişlidir. Çiçekler pembe, beyaz, mavi renkli olabilir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Yaprakları çeşitli boyda, sarmal dizilişli, tüylü ya da tüysüz olabilir.
Karpatica özellikle saksı yetiştiriciliği için geliştirilmiş bir Campanula türüdür. Özellikle geçirgen toprakla doldurulmuş, yayvan toprak saksılarda, her bahar yeniden çiçeklenen çok yıllık bitki, çok güzel görünmektedir. Soğuğa karşı yüksek mukavemet gösterir. -30 dereceye kadar dayanan bitki, özellikle çetin kış ayları yaşayan iç bölgelerimizde, balkon ve teraslarda saksı bitkisi olarak açık havada kolaylıkla yetiştirilebilir.
tohumunun ekimi
İlkbahar ve Sonbahar'da tohumların ekimini yapabilirsiniz. Erken çiçeklenme ve sağlıklı gelişim için en ideal ekimi sonbahar aylarıdır. Özellikle yağışlar başlayıp havalar serinlediğinde yapılan ekimler, takip eden bahar güzel gelişim gösterirler. Taze tohumları 3 - 7 yıl arası serin bir yerde bozulmadan saklanabilir.
çimlemesi
Nemli, verimli ve geçirgen toprak yüzeyine ekim yapılarak 1 hafta civarında çimlenmesi sağlanır. iyi bir ışık çimlenmeyi tetiklediğinden, tohumların üzerini ince bir tabaka toprakla örtmek hatta örtmeden ekmek uygun olur.
Oluşan fideler sonbaharda şaşırtmak gerklidir. İki yaşına basan bitki mayıs ayında çiçek açar ve ağustos ayına kadar çiçekli kalır. Kış dönemini korunaklı sert ruzgar almayan(sera yada iç mekan) bir yerde geçirmeleri uygun olur.
üretilmesi
Yıllık çeşitlerin üretiminde; tohumlar, Mart ve Nisan aylarında balçık – yaprak çürüntüsü ve iyi yanmış gübre ve dere kumu karıştırılmış toprak harcına ekilir. İlkbaharda kök parçalarıyla da üretimi yapılır. Gelişme döneminde bol su vermek gerekir. Çiçeklenmeden sonra sürünücü kökleri tamamen kesilir. Kışın sulanmaz.
Çok kıymetli bir varyetedir. Çiçekleri koyu menekşe rengindedir. Kesme çiçekçilikte de kullanılır. 40 – 50 cm boylanabilir. İki yıllıklarda ise; tohumlar, yıllık çeşitlere göre daha geç atılır. Mayıs ve eylül arasında tohum atılabilir. Oluşan fideler ertesi ilkbaharda çiçek açar.
toprak ve ekolojik isteği
En iyi performans için, drenajlı, humusça zengin toprakta yarı gölgede, nemli toprakta yetiştirin. Asidik toprak seven kampanulaların topraklarına funda torfu katarsanız ödülünü her bahar alırsınız.Çoğunlukla her ortamda rahatlıkla yetişebilmektedir. Ancak iyi gelişebilmeleri için kumlu – tınlı toprakları tercih eder. Güneşli – yarı gölge kesimleri sever. Köklerinin nemi bulduğu yerlerde çiçek açar.
peyzaj alanlarında kullanılması
Grup ya da bordür bitkisi olarak kullanılabilir. Balkonlarda, teras parterlerinde, kuru duvarlar üzerinde kullanılır,küçük toprak saksılar, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygundur ve ideal bir kaya bahçesi bitkisidir
önemli çeşitleri
Avrupa, Kafkasya ve İran kökenlidir. Çok yıllık bir türdür. Ülkemizde doğal olarak yetişen bu türün yazın açan çiçekleri sonbahara kadar devam eder. Çiçekler koyu menekşe renginde ve zil biçimindedir. 30 – 70 cm boylanabilir. Çiçekleri sapsız, çan şeklinde, 15 – 30 mm uzunluğundadır. Yaprakları dar ve kıllıdır. Fazla kurumayan bahçe toprağında bol güneşli yerleri tercih eder.