Kalandula Çiçeği Portakal Nergisi Calendula Aynı Sefa 1 Adet saksı Fiyatıdır
RESİM SİZE GELECEK PORTAKAL NERGİSİ ÇİÇEĞİ'NİN ORJİNAL RESMİDİR
stoklarda olan renkler SARI VE PORTAKAL RENGİ renklerinden birini seçip sitemizde sağ alt köşede 'mesaj bırakın' yazan yere yada sipariş esnasında 'sipariş notunuz'yazan yere bildiriniz rengi belirtmezseniz herhangi bir renkte göneririz
Papatyagiller ailesinden olan aynısafa, portakal nergisi adıyla da bilinen, tek yıllık, otsu bir türdür. Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde doğal olarak yayılış gösteren bu türün bir çok ülkede kültürü yapılmaktadır. Kendisine has bir kokusu olan aynısafa 50 cm’ye kadar büyüyebilen, gövdesi köşeli bir türdür. Yaprakları sapsız, açık yeşil renkli ve yumuşak yapılıdır. Aynısafa çiçekleri de tüm papatyagillerde olduğu gibi başçık durumunda çiçeklere sahiptir. Bu başçık durumunda hem tüpsü hem de dilsi çiçekleri vardır. Aynısafanın tüm bu çiçekleri kavuniçi renklidir. Tıbbi olarak bu bitkinin kurutulmuş çiçekleri kullanılır.
Aynısafanın kimyasal içeriğinde saponinler, oleanolik asit, flavonoitler, sabit yağ ve triterpenler bulunur. Aynısafa, yüzyıllardan beri kullanılan en önemli kozmetik bitkilerinden biridir. Çünkü deride olan kesikleri yaraları başarıyla tedavi eder. Bunun dışında ateş düşürme, gastrit, romatizma, düşük tansiyon, kusma ve anjin tedavisinde de kullanılmaktadır. Yapılan klinik çalışmalarda aynısafa yağının antimikrobiyal özelliği olduğu saptanmıştır. Bu bitki çoğunlukla haricen infüzyon şeklinde kullanılır ya da alkol veya zeytinyağı içinde bekletilerek tentür veya merhemi hazırlanarak kullanılır. Aynısafanın bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak papatyagillere alerjisi olanlara hassasiyete neden olabilir.
Memleketimizin pek çok yerinde yetişen otsu bir bitkidir, bir bahçe çiçeğidir. Bahçelerde ve saksıda süs bitkisi olarak sıkça yetiştirilmektedir. İsteyen, bitkiyi bahçesinde veya balkonunda yetiştirebilir. Tohumları ile çoğaltılır. “Şamdan çiçeği”, “Portakal nergisi” olarak da bilinir. Bir yıllık dayanıklı bir bitkidir, yarım metreye kadar boy atar. Güneşli yerleri, kum ve kil karışımı gevşek toprakları sever. Portakal sarısı rengindeki çiçekleri Mart ayından başlayıp sonbahar sonlarına kadar açar. Bazı değişik türleri de vardır, ama hepsinin şifalı özelliği eşittir.
Sabahları saat 7′den sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürdüklerinde, o gün yağmur yağacağına işarettir.
Taze olarak kullanmak gerektiğinde yaprakları ve saplan ile toplanır. Güneşin en yakıcı olduğu zamanda toplanması gerekir. Çünkü bitkinin şifalı gücü ancak o sırada zirveye ulaşmış olur. Kırağı düşene kadar, yani sonbahar sonlarına kadar bahçeden taze olarak toplanabilir.
Kışın kullanmak için; çiçek tablaları ve yerüstü kısımları yaz başından sonbaharın başlarına kadar toplanır, gölge ve havadar bir yerde titizlikle kurutulur. İyice kuruduktan sonra ince ince kıyılan yapraklar, çiçek yaprakları ile karıştırılır ve hava almayan kaplarda saklanır. İhtiyaç hissedildiği zaman 1-2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika süreyle demlendirilir, günde 3 defa birer bardak içilir.
Dıştan kullanım için hazırlanan çay için iki misli bitki kullanılmalıdır.
• Vücuda kuvvet verir, kalbi rahatlatır.• İştah açıcıdır.• Sindirimi kolaylaştırır.• Safra salgısını söktürücüdür.• Onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde etkilidir.• Tansiyon düşürür.• Sinir gerginliğini geçirir.• Albümini atar.• Kramp çözücüdür.• Lenf sistemini temizler.• Ilık çayı ile göz banyosu yapıldığında, görme gücü artar.• Mikroplu sarılıkta en önemli yardımcıdır, karaciğer hastalıklarında çok etkilidir.• Lokal deri rahatsızlıklarının dıştan tedavisinde kullanılan en önemli bitkilerdendir. İltihap giderici, büzüştürücü, yara iyileştiricidir. Bütün yaralara, kanamalara, eziklere, yanıklara ve haşlanmalara, güneş yanığına, zor iyileşen yaralara veya uzun süre yatmaktan kaynaklanan yaralara karşı kullanılır. Bu tür tedavilerde taze bitki kullanımı daha başarılıdır.• Kansere ve kanser türü çıbanlara karşı kullanılan bitkilerdendir. Bitkinin taze sıkılmış özsuyu, deri kanserinde başarıyla kullanılmaktadır.
• Uzunca bir süre, günde 5-6 defa bitki özsuyu sürüldüğünde, damar yumrusu ve yaşlılık lekeleri de kaybolur.• Taze sapların özsuyu, siğillere ve uyuza karşı kullanılabilir.• merhemi:
Yarım kilo içyağı veya herhangi bir margarin tencerede eritilir ve kızartma yapılabilecek derecede kızdırılır. 2-3 avuç dolusu ince kıyılmış sap, yaprak ve çiçek tencereye atılır ve karıştırılır. 2-3 dakika sonra tencere ateşten çekilir ve kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Gece boyunca serin bir yerde bekletilir. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, üstüne iki kat tülbent yerleştirilmiş bir süzgeçten geçirilerek süzülmeye bırakılır. Bitki özsuyu dibe çökerek küflenmeye sebep olduğu için posaları sıkılmaz.. Sıcak merhem, kapaklı küçük merhem kaplarına aktarılır ve soğuduktan sonra kapakları kapatılarak buzdolabında veya serin bir yerde saklanır. Uzun süre dayanmaz.
Ağrıyan her bölge, karın ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı, varis ağrısı için bu merhemle yapılan hafif masajlar çok fayda verir. Gerginlikler ve sertlikler sona erer. Bu tedavinin günde 2-3 kere tekrar edilmesi iyileşmeyi hızlandırır.
• Aynısafa merhemi, aynı zamanda kaşıntılı ayak mantarına karşı da güçlü bir iyileştiricidir. Çayını içerek ve merhem olarak kullanıldığında, bir hafta içinde hastalığın kökünü kuruttuğu görülmüştür.
Önemli not: Mantar rahatsızlığına şifa olan her türlü tabii veya sentetik ilâç ve merhemler mantarlı deriye pudra şekeriyle yedirilerek sürülürse ilâcın şifası daha etkili olur. Böylece ilâç daha derinlere nüfuz etmiş olur.
• 1 litre zeytinyağının içine 20 veya daha fazla çiçek konur, güneşte 3 hafta bekletilir, hergün çalkalanır. Elde edilen bu yağ içten ve dıştan her türlü rahatsızlıklarda masaj yapılarak kullanılır.
Kanser, yara-bere, egzama ve her türlü cilt hastalıklarına iyi gelir.