Japon Şemsiyesi Cyperus Alternifolius 40-50 Cm BOYUNDA SAKSIDA aşırı su isteyen bir bitkidir kökünden kardeşleme yolu ile artar ve çoğalır,
Son resim size gelecek japon şemsiyesi nin orjinal resmidir
İklim İstekleri
Sıcaklık isteği 18-250C arasındadır. Optimum gelişme sıcaklığı 10-25C olan yerlerde bulundurulabilir. Kış aylarında ise sıcaklık 12-15 C olmalıdır. Bulunduğu yerde sıcaklık 13 derecenin altına düşünce bitki etkilenmeye başlar, 10 derecenin altındaki sıcaklıkta ölür. Yüksek orantılı nem ister. Yarı gölge veya gölge yerlerde yetişir. Doğrudan güneş ışığı almamalıdır, serada mutlaka gölgeleme yapılmalıdır.Çoğaltımı tohum, çelik ve ayırma ile yapılır. Çelikle üretimde yaprak ayalarını ve saptan bir kısım içeren yaprağın üst kısmı köklendirme ortamına ters olarak konulur, yeni sürgünler yaprağın sapa bağlandığı yerde oluşur. Ayırma ile olan üretimde kök kısmı nisan-ağustos aylarında, tohumla üretim ocak-şubat aylarında yapılmalıdır. Dış mekan bitkisi olarak kullanımının yanında, mezatlarda yeşillik olarak da değer bulmaktadır.
*Japon Şemsiyesinde birkaç dal gövde var ise bunların bir tanesini gövdeye yakın bir yerden keserek belli bir süre suya koymalı ve köklenmesini sağlamalıyız.
*Bu işlemden sonra köklenmiş dalımızı yeni bir saksıya, uygun toprak ve uygun saksı yardımıyla dikerek yeni bir Japon şemsiyesi çiçeği elde edebiliriz.
Budama: Sararan yapraklar ve yaprak uçları kesilip uzaklaştırılmalıdır.
Sulama
Yüksek orantılı neme ve bol miktarda suya gereksinim gösteren bir süs bitkidir. Saksılarda sürekli ve bol su bulundurulmalıdır. Yazın sıcak günlerde yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Yazın havuz içerisine de bulundurmak olanaklıdır.
Sulamada en önemli unsurlar;
-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamalıdır.
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için on beş günde bir sulanmalıdır.
-Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
-Sulamadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı boyutta olmalıdır.
-Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.
-Japon Şemsiyesinde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
-Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Hastalık ve Zararlıları
Önemli zararlıları, Beyaz sinek ve Unlu Bitler’dir.
Cyperus (Japon Şemsiyesi) bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yaprakları için faydalı değildir.
*Hava akımlarından kolay etkilenen Japon Şemsiyesi bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
*Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
* Japon Şemsiyesi bitkisi bulunduğu ortamda başka cisimlerle temasta bulunmamalıdır.
* Japon Şemsiyesi bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
Genel Özellikleri:
Cyperus alternifolia (Japon şemsiyesi) Anavatanı Madagaskar Adasıdır ve Cyperaceae familyasındandır.. Yaprak sapı uzun ve incedir. Yapraklar bu sapın ucunda şemsiye şeklinde bulunurlar. Çiçekler yaprakların sapa bağlandığı kısımdan çıkar, kahverengi renktedir. Ülkemizde sahil kesiminde dış mekanda da yetiştirilebilen bir bitkidir. Bitkinin duyarlı sapları kırılgan olduğundan özenle korunmaları gerekir. Bahçe bitkisi olarak çok zarif bir görüntüye sahip olan Japon şemsiyeleri, havuz kenarları ya da kendilerine ayrılan özel tarhlarda çok güzel durur, ayrıca evlerde ve balkonlarda saksı içinde de yetiştirilir.