|
iğde Ağacı iğde fidanı Elaeagnus angustifolia 100-120 cm BOYUNDA gövde kalınlığı kurşun kalem kadardır
Anadolu'da, türkülere konu olan iğde ağacının meyvesi, ishal, idrar yolları ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelirken, kokusunun ise zihni açtığı belirtiliyor.
İğde, halk arasında başta bağırsak bozuklukları ve ağız pasını gidermek için kullanılırken, ishali de önlüyor. Bu lezzetli meyvenin çiçeklerinin kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmesinin egzama, öksürük ve bağırsak bozukluklarına iyi geldiği belirtiliyor. İğde ağaçlarının ayrıca, haziran ayı başlarında açtığı çiçeklerini koklamak da zihne kuvvet ve açıklık verdiği kaydediliyor.
İğde Ağacı Anadolu'da hemen hemen her bölgede yetişir, baharla birlikte çiçek açar, çiçekleri kokulu, meyveleri lezzetli ve unumsudur.
Çiçek ve Meyveleri, Egzamadan yüzdeki siyah lekelere, sivilcelere, bağırsak iltihaplarına, sindirim bozukluklarına karşı çok iyi gelir.
İğde çiçekleri toplanır ve 10 dakika kaynatılır, her akşam yatmadan önce egzama olan bölgeye sürülür, iyi bir antiseptiktir. İğde meyveleri zihin açıcı ve bağırsak iltihaplarına karşı çok etkilidir, ishali önler. Böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir.
İğdenin kabukları soyulup unumsu meyvesi ılık suda bulamaç haline getirilir ve cilde sürülür, yüz ve boyun bölgelerinde ki siyah noktaları, sivilceleri yok eder. yatmadan önce maske halinde yüze ve boyun bölgesine tatbik edilmeli ve sabah yüz ve boyun bölgesi kükürtlü sabunla yıkanmalıdır