Erik Fidanı Can tüplü poşet içinde sertifikalı Meyve fidanı Çıplak köklü Açık Köklü normalde boyu 150-170 cm dir ancak dünya standartı olan aşı yerinden yukarıya 80 cm den kesilerek gönderilir bu fidanınız için yapılması mecburi bir budamadır ancak kesilmeden gönderin derseniz bize [email protected] meil atarak bildiriniz .
gövde kalınlıkları parmak kalınlığındadır bundan dolayı fidanımızı diktiğinizde ya üzeri meyveli gelir,yada kısa zaman içinde üzerinde meyve görürsünüz
kışın aralık ayı ortası civarı satışa çıkar çünkü meyve fidanı çıplakköklü olarak satılabilmesi için yaprağını dökmesi gerekir böylece yaprak döktükten sonra üreticiler toprağa diktikleri aşılı meyve fidanlarını söküp satabilirler. satın alacaklar fiyatının daha ucuz olduğu ve kargo ücretinin daha az tutması nedeniyle tercih ederler
çıplakköklü fidan elinize geçer geçmez dikmeniz gerekir eğer dikemiyorsanız kökleri toprak içinde kalacak şekilde geçici olarak dikebilirsiniz ancak cemre ler düşene kadar bu şekilde bekleyebilir.ilkbaharın gelmesi ile meyve fidanı uykusundan uyanacağı için bu ilk baharı dönemden önce derhal dikimi yapmanız gerekir.
pekala çıplakköklü açıkköklü meyve fidanı nasıl dikilir?
çıplakköklü meyve fidanı'nın kökleri uzun ,kırılmış,zedelenmiş,yaralı kısımları budama nakası ile kesilir 50 cm derinliğinde 50 cm genişliğinde dikimi yapacağınız yere çukur açılır.önce çukurun alt kısmına iyi bri torak funda torağı çürümüş yaprak vs ile yanmış hayvan gübresi karıştırılarak çukurun dibine doldurulur doldurma meyve fidnının aşı yeri toprak altında kalmayacak kadar doldurulur fidan çukur ortasına konur çukurun kenarlarıda aynı iyi toprakla doldurulur can suyu (1 teneke kadar su 16 litre)verilir ve yeni konulmuş çukurdaki torak ayak ile iyice çiğnenir.
fidanın yanına bir sopa toprağa batırılık nitki gövdesini sıkmayacak şekilde esnek bir bağlama ipi ile 3 yerinden bağlamanın faydası çoktur sitemizde bağlama ipi satılmaktadır
Papaza nazaran daha yuvarlak, açık yeşil ve mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Olgunluk ilerledikçe yeme kalitesi artar. Meyve ortalama 15-20 gram ağırlığındadır. Kendine verimlidir GİRİŞ Erikler Asya - Avrupa kökenli türler, Japonya - Çin kökenli türler ve Kuzey Amerika türleri olmak üzere 3 gruba ayrılırlar. Asya – Avrupa grubunda Giant, Presedent, İtalyan, Sugar, Stanley, Karagöynük, Köstendi, Diamond,Victoria ve Can erikleri ( Papaz, Can, Aynalı, Havran); Japonya – Çin grubunda Climax, Santa Rosa, Beauty, Formosa; Kuzey Amerika grubunda Golden Beauty ve Robinson çeşitleri sayılabilir.
2. ERİĞİN EKOLOJİK İSTEKLERİ
2.1. İKLİM İSTEKLERİ Erik türlerinin iklim istekleri birbirinden farklıdır. Can erikleri ılıman, Avrupa erikleri kışı daha soğuk geçen soğuk ılıman, Japon erikleri ise kışı soğuk geçmeyen ılıman veya sıcak ılıman iklimlerde en uygun şekilde yetişirler. Birçok meyve türünde olduğu gibi erikte de soğuklama ihtiyacı vardır. +7.2 °C’ nin altında can erikleri 400- 500 saat, Japon erikleri 600 saat, Avrupa erikleri ise 1000 saatin üzerinde soğuklama istemektedir. Eriklerde soğuğa ve dona hassasiyet çiçeklenme ve genç meyve döneminde artar. Bu nedenle erken çiçek açan Can ve Japon eriklerinin kış ve ilkbahar donlarının sık olduğu bölgelerde yetiştirilmesi sakıncalıdır. Açmış çiçekler –2.2 ile –0.6 °C’ ye dayanabildiği halde, genç meyveler –1.1 ile –0.6 ° C’ de zarar görmektedir.
2.2. TOPRAK İSTEKLERİ Erik toprak açısından çok fazla seçici meyve değildir. Saçak köklü olduklarından az derin topraklarda da yetişebilirler. Toprağın çok kumlu olduğu durumda erik ağacının ömrü kısa olur. Bu tür topraklarda Japon çeşitleri tercih edilmelidir. Killi topraklarda P. domestica (Avrupa eriği) ve P. cerasifera ( Can eriği), kurak topaklarda ise badem anaç olarak kullanılır. En uygun toprak PH’ ı 6.5’ dir.
3. DÖLLENME BİYOLOJİSİ Erik türünde çeşitler döllenme türüne göre kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Bu nedenle kendine kısmen verimli ve kendine kısır çeşitlerle bahçe kurarken mutlak suretle tozlayıcı çeşitler kullanılmalıdır. Tozlayıcı çeşit seçerken tozlayıcı çeşidin bahçe kurduğumuz çeşitle aynı anda çiçeklenmesine ve bol miktarda çiçek tozu üretmesine dikkat edilmelidir. Kendine Verimli Kendine Kısmen Verimli Çeşit Tozlayıcısı Kendine Kısır Çeşit Tozlayıcısı D’Agen Santa Rosa Laroda R.C.d’Altham Giant, R.C Violette, Stanley Bavoy Climax Santa Rosa, Laroda Formosa Burbank,Santa Rosa, Laroda California Blue Aynalı Papaz, Can President Early Laxton’s Czare Can Havran R.C Violette Giant, R.C.d’Altham Stanley Early Mirabelle Havran Can Burmosa Santa Rosa German Prune Papaz Aynalı Sungold Laroda Monarch Duarte Red Heart, Laroda, Reubennel Stanley Red Heart Burbank, Santa Rosa, Laroda, Nubiana Giant Laroda Santa Rosa, Red Heart Sugar Burbank Santa Rosa, Formosa, Burmosa, Red Heart, Laroda Victoria Climax Santa Rosa, Laroda Yellow Egg Wickson Santa Rosa