Defne Ağacı Defne Fidanı
yakında orjinal RESİM eklenecektir
Defne fidanı defne ağacı 20-25 cm saksı içinde,
doğal halde resimlerdeki gibi tek dikip pramidal, top, spiral, küp, ve hertürlü şekil verilebildiği gibi, yan yana sık dikilip bir yeri perdeleme yada çit bitkisi olarakta kullanılır çok güzel kokusu vardır, yaz kış yaprak dökmez.
çit için ideal bitkidir
Hakkında pek çok efsane ve hikâye yazılan Defne Ağacı geleneksel tıp için vazgeçilmez bir kaynaktır. Aynı zamanda ölümsüzlüğün simgesi olarak gösterilir. Defne ağacı efsanesi Yunan Deniz Tanrısının kızı olan Dafni ile Apollon arasında geçen aşk hikâyesini anlatır. Efsaneye göre aşk tanrısı Eros’un oku ile vurulan Apollon büyük bir aşk ile Dafni’ye aşık olurken Dafni ise yine Eros’un attığı ancak aşkı ve tutkuyu ona unutturacak olan oku ile vurulduğu için aşkına karşılık vermemektedir. Apollon’dan kaçmak isteyen Dafni aynı zamanda deniz tanrısı olan babasından yardım ister ve babası da onu saklanması için ağaca döndürür. İşte efsaneye göre defne ağacı ilk böyle ortaya çıkar. Bu nedenle Apollon tasvirlerinin tümünde başında yer alan defne ağacının yaprağından oluşan tacın nedeni de budur.
Gerçek hayata dönecek olursak ise defne ağacı tropikal bölgelerde görülür ve ılıman iklimin görüldüğü her bölgede yetiştirilebilir. Dünya geneline yayılan 32 cinsi ve 2500 türü bulunmaktadır. Ülkemizde yetişen türü ise Akdeniz Defnesidir. Aromatik bir yapısı vardır ve bu özelliği ile defne yaprağı Türk mutfağında özelliklede et yemeklerinin terbiyesinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Tropikal türleri daima yeşil yapraklarını korurken ılıman bölgelerde yetişen türleri ise yapraklarını döker. Yaprakları derimsi bir yüzeye sahiptir ve basit yapıları ile dikkat çeker.
Ülkemizde yetişen Akdeniz Defnesi ortalama olarak 2-6 metre boya sahip olmakla beraber 10 metreye kadar uzayabilmektedir. Yaprakları mızrak ucunu andırır ve yapraklarının üstü koyu yeşil alt kısımları ise açık yeşil renge sahiptir. Yapraklarının kenarları dalgalıdır. Yapraklarının genişliği 2-4 santim aralığındadır ve uzunluğu 6-12 santim arasındadır. Erkek ve dişi ağaçlar olmak üzere 2 kategoriye ayrılmaktadır. Yaprak bitine karşı çok savunmasızdır ve özel olarak yetiştiriliyorsa mutlaka yaprak bitinden korunmasına büyük bir özen gösterilmelidir. Açık sarı ve yeşil tonlarında olan çiçekleri 1 santimetre çapına sahiptir. Öbek oluşturan çiçekler aynı saptan 4-5 tane çıkar. Siyah yemiş veren Akdeniz Defnesinin meyvesinin içinde tek bir tohum bulunur ve boyutu 1 santim çapındadır. Süs bahçelerinde kullanılacak olan defnelerde ise kesinlikle soğuktan korunmasına özen gösterilmelidir. Özellikle de dona karşı çok dayanıksızdır ve korumaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle soğuk iklime sahip bölgelerde ev bitkisi olarak iç mekânlarda tercih edilmektedir.
Kullanım alanı ise son derece geniştir. Özellikle de defne yaprağına çok yoğun ilgi gösterilmektedir ve yılda 8 bin ton defne yaprağı üretimi gerçekleştirilmektedir. Yemeklere tat vermesi için kullanılan defne yaprağı mevsiminde toplanmakta olup kurutulur ve tatlandırıcı olarak kullanılır. Defne meyvesinin preslenmesi sonucu defne yağı elde edilir. Defne sabunlarının üretiminde kullanılan yağda buradan elde edilir ve 30 derecelik ısı altında erimeye başlar. Yine kozmetik sektöründe de cildi nemlendirmek amacı ile kullanılmaktadır. Yine defne yaprağının içerisinde yer alan özel bileşenler şifalı ot olarak kullanılmasına da olanak sağlamaktadır. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde ekonomik açıdan da büyük katkılar sağlamaktadır. Çünkü yıllık 8 milyon tonluk defne yaprağı talebinin yüzde 80 gibi büyük bir oranı bu bölgeden karşılanmaktadır.