Fıstık Çamı Fidanı Fıstık Çamı Ağacı
Bodur fıstık çamı pinus mugo 15-20 cm boyunda 2-3 dallı
Son resim size gelecek bodur fıstık çamı'nın orjinal resmidir.
Akdeniz ve Ege sahillerinde yaygın olarak görülen Fıstık Çamı çamgiller aile grubu içerisinde yer alır. Türkiye’de yaygın olarak görülmekle beraber İspanya, Girit, Portekiz ve İtalya’da da yetiştirilir. Genç fıstık çamları yuvarlak yapıya sahiptir ve yaşları ilerledikçe bu şekillerini kaybederek dağınık şemsiye görünümüne geçiş yaparlar. Genç fıstık çamları aynı zamanda hızlı büyür ve 20 – 25 metreye kadar uzayabilir. Gövdesi diktir ve dalları bu dik gövdeye yatay olarak uzar.
Dallarda yer alan parlak ve açık tonlu yeşil yapraklar en az 10 santim en fazla 20 santim uzunluğuna kadar çıkabilmektedir. Kestane rengine sahip olan kozalaklar ise yaklaşık 10-15 santim uzunluğa sahiptir ve en 6-10 santim genişliğe ulaşır. Genelde toprak konusunda çok seçici olmamakla beraber gevşek ve geçirgen özelliğe sahip topraklarda gelişimleri çok daha iyidir. Rutubetli havaları çok sever ve soğuk havadan çok fazla etkilenmez. Ancak don olaylarına karşı dayanımı düşüktür ve kısa süreli donlar olsa dahi ne yazık ki fıstık çamını olumsuz etkiler. Bu nedenle dona karşı mutlaka korunmalıdır.
Yine su isteği tam olarak karşılanmalıdır. Özellikle de Temmuz ve Ağustos aylarında su isteği arttığı için bu aylarda sulanmasına özen gösterilmelidir. İspanya’dan sonra dünyada en çok fıstık çamı ekili bulunan alan Türkiye’de bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 10 yaşından sonra fıstık çamı üretimine ekonomik anlamda başlanabilir. Bu ağacı bu kadar değerli kılan ise 100 yaşına kadar üretime devam edilmesidir. Yani aynı ağaçtan yaklaşık olarak 90 sene hasat alınması mümkündür. Bu ağaçtan elde edilen fıstık çamı aynı zamanda çamfıstığı olarak ta bilinmektedir ve protein ile mineral yönünden çok zengindir. Yine omega 3 yönünden çok zengindir ve kuruyemiş olarak tüketimi de yaygındır.