Adenyum bitkisi Çöl Gülü İthal Sukulent Adenium Sucullent 30-40 Cm
çiçek verir halde
SON 3 RESİM SİZE GELECEK ADENYUM BİTKİSİNİN ORJİNALİDİR
Tropikal kökenli, uzun ömürlü bir sukulenttir. Çöl Gülü denilir ama çöl bitkisi değildir. Yabani olarak ıslah edilmiş cinsleri, sadece nemli koşullarda yetişmektedir. Zakkum ailesindendir.Burada dikkat edilmesi gereken; nem tutan ve nem tutmayan bileşimler orantı olarak dengeli kullanılmasıdır. Çünkü gübre olarak almış olduğu besini, yetişmesinin sağlıklı olması için az miktarda tutmak gerekiyor.
Zakkumdan farklı olarak etli bir bitkidir. Yaşlıları antika gibi çok değerlidir. Yetişmiş bir Adenyumu öldürmenin tek yolu, drenajsız bir toprakta haddinden fazla sulamak veya soğuk bir ortamda bırakmaktır. Ilık, nemli ve güneşli bir ortamda büyümesi çok sağlıklıdır.
Adenium (Çöl Gülü) Toprak İstekleri:
Benim şimdiye kadar edindiğim tecrübeye göre 3 Ölçü Hindistan cevizi torfu (Cocopeat) + 1 ölçü Yanmış büyükbaş çiftlik gübresi (Çok iyi yanmış olmalı) + 2 ölçü, 3 mm- 4 mm arası boyutunda parçalanmış fıstık kabukları + 1 ölçü vermikülit + 1 ölçü 4 mm. yi geçmeyen mozaik parçaları veya çakıl + 2 ölçü 3-4 mm. arası parçalanmış strafor parçaları.
Adenium - Çöl Gülü'ne Saksı Seçimi:
Ben, bulunduğum ortam olarak karasal iklimde yaşadığımdan, saksıda yetiştiriyorum. Edindiğim tecrübeye göre, plastik saksılar ve toprak saksılar hiç fark etmiyor. Her ikisi de sağlıklı olarak kullanıla bilinir. Tek şart saksının derin olanının seçilmesidir. Saksı değişiminde toprak seviyesi yükselir. Tahliye delikleri çok ve açık olmalı
Adenium - Çöl Gülü'nü Sulama:
Sulaması kolaydır. Büyüme döneminde tahliye deliğinden su çıkıncaya kadar sulanmalıdır. Büyüme döneminde, sıcak ve kuru günlerde günde 1 kez, soğuk kış günlerinde 10 günde 1 kez sulanmalıdır. Ancak adeniumlardan Arabicum cinsi oldukça kuru bir ortama ihtiyaç vardır. Büyük saksılar daha seyrek sulanır. Genç bitkiler, aktif büyüme zamanlarında daha sık sulanır. Kışa girerken kademeli olarak azaltılan, gübreleme ve sulama, bitkiyi daha dirençli yapar. Yapraklarına, çiçeklerine ve gövdelerine yapılacak sprey usulü sulamayı çok severler.
Adenium - Çöl Gülü'nün Isı, Nem ve Gübre İsteği:
Çok sıcak ve aynı oranda nem problem yaratmaz. Koyu kırmızı renk çiçekler çabuk deforme olur. Çok nemden hoşlandığından az nemli ortamlarda da çiçekler bozulur. Nem sağlamak oldukça kolaydır. Bitkiyi bir sera altına alınıp nem sağlanır. Şeffaf bir naylon bu iş için kafidir. Güneşe dayanıklı bitkilerdir ve güneşten çok hoşlanırlar. Yaşadığım yer yazın aşırı sıcak ama az nem olan bir yer. Bunun için de güneşin dik geldiği öğle zamanları az nemden etkilenmesinler diye gölge yapıyorum.
Gübreleme sık sık azar azar yapılması en doğru olandır. Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve kükürt ile beraber mikro besinleri de (demir, manganez, bakır, çinko, ve molibden) içeren sıvı gübre kullanılmalıdır.